top of page
Obrázek autoraMiroslav Czadek

8. Inspirace – 3 knihy o koučinku a nejen pro kouče

Aktualizováno: 13. 7.



"Nečtu knihu; Vedu rozhovor s autorem." – Elbert Hubbard


1.Kniha: "Whole Brain Living" od Jill Bolte Taylor


1.1 O Knize:


🧠 Whole Brain Living od Jill Bolte Taylor zkoumá souhru mezi čtyřmi odlišnými charaktery v našem mozku: Levý mozkový (myslící a emoční), Pravý mozkový (myslící a emoční).



Taylor využívá svou osobní zkušenost s těžkou mrtvicí k vysvětlení, jak tyto charaktery fungují a interagují.




Kniha je rozdělena do tří částí:


  • Část I se zabývá anatomií mozku a příběhem Taylor;

  • Část II se věnuje čtyřem postavám; a

  • Část III se zaměřuje na aplikaci těchto konceptů v každodenním životě.


🌟 Doktorka Taylorová zdůrazňuje důležitost pochopení anatomie mozku pro dosažení sebepoznání a emoční regulace. Používá osobní příběhy, vědecká vysvětlení a praktická cvičení, aby komplikovanou neurovědu zpřístupnila veřejnosti.

📘🧠 Technika Dr. Taylorové "Brain Huddle" je mocný nástroj ke sladění čtyř charakterů, podporující vyvážené rozhodování a emoční regulaci. Tato metoda pomáhá jednotlivcům se zastavit a vědomě si vybrat vhodné reakce, což podporuje harmonický způsob života.


🧠🔄 Celkově se kniha Dr. Taylorové zabývá využitím maximálního užitku našich schopností prostřednictvím potenciálu našeho mozku, povzbuzující čtenáře v jejich cestě k většímu sebepoznání a zmocnění. 🌼🧩





1.2 Zajímavé postřehy


💡 Kniha odhaluje, jak naše čtyři mozkové charaktery interagují:


  • Levý mozkový (myšlení 🧩, emoční 🌧️),

  • Pravý mozkový (myšlení 🌟, emoční 🌈).

 

Zajímavý "Brain Huddle" 🧠 pomáhá synchronizovat tyto postavy pro lepší rozhodování a emoční regulaci.

 

Poznatky Doktorky Taylorové o neuroplasticitě 🧬 a všímavosti 🧘‍♂️ nabízejí praktické strategie pro přeprogramování mozku na pozitivitu a klid.

 

🌼💭 Doktorka Taylorová ukazuje, jak každý charakter ovlivňuje náš každodenní život a poskytuje případové studie a příklady pro ilustraci praktických aplikací.

 

📊✨ Klíčovým poznatkem je, že náš mozek se neustále mění, což je ústřední koncept Doktorky Taylorové v učení o neuroplasticitě. Zapojení různých mozkových charakterů může pomoci přeprogramovat neuronové dráhy, což vede ke zdravějším mentálním návykům a emočním reakcím.

 

🧠🔧 Kniha také zkoumá emoční dynamiku, ukazuje, jak Levý mozkový emoční charakter může být kritický a soudící, zatímco Pravý mozkový emoční charakter je soucitnější. Pochopení těchto dynamik může pomoci efektivněji navigovat emoční rozsah.

 

💞🌟 Praktická cvičení v knize pomáhají čtenářům identifikovat a charakterizovat každou mozkovou postavu, čímž se život celého mozku stává součástí denních rutin.

 

📝🔄 Dr. Taylorové osobní příběhy o zotavení dodávají hloubku vědeckým konceptům, činí je srozumitelnějšími a inspirujícími. 🌱✨





1.3 Co dělá knihu dobrou?


📚 Dobrá kniha poskytuje hluboké poznatky, srozumitelné příběhy a praktické aplikace.

Dr. Taylorová přináší osobní anekdoty 🎤 a vědecká vysvětlení 🧬 jenž činí neurovědu poutavou a srozumitelnou.

 

Struktura knihy, s jasnými sekcemi o každém mozkovém charakteru a jejich interakcích, pomáhá čtenářům uchopit a aplikovat koncepty.

 

Poutavé vizuály 🖼️ a cvičení 📝 dále zvyšují porozumění.

 

📖✨ Doktorky Taylorové vyvážený přístup zajišťuje, že čtenáři nejen pochopí koncepty, ale také se naučí, jak je implementovat do každodenního života.

 

Cvičení jsou jednoduchá a efektivní, což činí neurovědu přístupnou. Kniha povzbuzuje čtenáře k reflexi jejich zkušeností a integraci nových praktik pro lepší duševní zdraví.

 

💪🔬 Dr. Taylorová překonává propast mezi teorií a praxí. Sdílení její cesty zotavení přidává autentičnost, což s čtenáři hluboce rezonuje.

 

Cvičení a technika "Brain Huddle" jsou praktické a účinné pro podporu života celého mozku.

 

🧠🔄 Dr. Taylorové poutavý styl činí knihu cenným zdrojem pro pochopení a optimalizaci funkce mozku. Příklady z reálného života dodávají hloubku a srozumitelnost.

 

📚🌟 Dr. Taylorová zdůrazňuje empatii, sebepoznání a emoční regulaci, což činí knihu příručkou pro zlepšení zdraví mozku a celkové kvality života. 🌿🧩


1.4 Jaký je nedostatek knihy?


🤔 Ačkoli je Dr. Taylorové vyprávění poutavé, někteří čtenáři mohou považovat vědecké detaily za příliš složité nebo příliš zjednodušené. Rovnováha mezi osobními příběhy a vědeckými vysvětleními může někdy působit nevyrovnaně. Praktická cvičení knihy, ač užitečná, nemusí oslovit každého.

 

🌗 Někteří čtenáři by si mohli přát podrobnější případové studie nebo příklady.

 

📉🧠 Kniha občas předpokládá určitou úroveň znalostí o neurovědě, což může být náročné pro začátečníky. Přesto Dr. Taylorové poutavý styl pomáhá tyto problémy zmírnit.

 

🧩📚 Někteří čtenáři mohou považovat přechody mezi osobním příběhem a vědeckou diskuzí za náhlé.

 

🔄📖 Dalším nedostatkem je důraz na Dr. Taylorové osobní cestu, což nemusí poskytnout dostatečně rozmanité perspektivy. Čtenáři hledající vědeckou přesnost mohou mít pocit, že kniha příliš spoléhá na autobiografické prvky.

 

Technika "Brain Huddle", ač užitečná, se může časem zdát repetitivní a někteří čtenáři by si mohli přát větší rozmanitost v praktických aplikacích.

 

📖🌗 Přes tyto body zůstává Whole Brain Living cenným zdrojem pro ty, kteří zkoumají neurovědu a osobní rozvoj. Sílná stránka knihy spočívá v tom, že činí složité vědecké koncepty srozumitelnými a aplikovatelnými. 🌟📘



2.Kniha: "Positive Provocation: 25 Questions to Elevate Your Coaching Practice" od Roberta Biswas-Dienera


2.1 O Knize:


Kniha "Positive Provocation: 25 Questions to Elevate Your Coaching Practice" od Roberta Biswas-Dienera vyzývá konvenční koučovací praktiky a přesvědčení.

 

Nabízí 25 provokativních otázek navržených k podněcování reflexe a růstu koučů, povzbuzuje je k přehodnocení jejich předpokladů a zlepšení jejich dovedností.




Kniha je strukturována do tematických sekcí, které pokrývají základní filozofie, komunikační techniky, koučovací koncepty, intervence a integraci vědy do koučovacích praktik. Každá kapitola si klade za cíl provokovat myšlenky a inspirovat kouče ke zlepšení jejich praxe prostřednictvím reflexivního zkoumání a experimentování. 🌟📘

 

Měl jsem tu čest setkat se s Robertem osobně na konferenci ICF Converge 23 v Orlandu. Na konferenci jsem byl jako dobrovolník a měl jsem tu výsadu představit ho konferenčním hostům.




 

Biswas-Diener představuje koncept "pozitivní provokace" jako prostředek pro zapojení klientů hlubším a smysluplnějším způsobem. Tento přístup povzbuzuje kouče k pokládání náročných otázek, které posouvají klienty mimo jejich komfortní zónu a podněcují nové způsoby myšlení.

 

Autor tvrdí, že skutečný růst často přichází z nepohodlí a že koučové mají odpovědnost podporovat tento druh vývoje u svých klientů. Přijetím pozitivní provokace mohou koučové pomoci klientům dosáhnout většího sebeuvědomění, překonat překážky a dosáhnout svého plného potenciálu.

 

Kniha poskytuje praktické nástroje a techniky pro implementaci tohoto přístupu, což z ní činí cenný zdroj pro nové i zkušené kouče. 📖✨


2.2 Zajímavé postřehy:

 

Kniha zdůrazňuje důležitost sebeuvědomění a osobních postřehů klientů jako klíčových výsledků koučování. Výzkumné výsledky zdůrazňují význam pozitivní psychologie koučování při zvyšování sebeuvědomění, motivace a sebeúčinnosti klientů. Kniha také diskutuje fenomén "eureka momentů" nebo náhlých vhledů, které klienti zažívají během koučovacích sezení. Tyto postřehy jsou často považovány za klíčové pro úspěch koučování, poskytují klientům nové perspektivy a řešení jejich problémů. 🌟💡

 

Biswas-Diener zkoumá dopad etických ohledů na koučování a zdůrazňuje, že silný etický základ je nezbytný pro efektivní praxi. Zabývá se rovnováhou mezi výzvou a podporou, naznačuje, že nejúčinnější koučové jsou ti, kteří dokáží dovedně navigovat tuto rovnováhu. Autor také zkoumá roli empatie v koučování a tvrdí, že i když je empatie klíčová, měla by být vyvážena schopností konstruktivně vyzývat klienty. Kniha poskytuje řadu případových studií a příkladů z autorových rozsáhlých zkušeností, které ilustrují, jak lze tyto poznatky aplikovat v reálných koučovacích scénářích. Zahrnutí vědeckého výzkumu přidává hloubku diskusi, což činí knihu nejen praktickou, ale i založenou na důkazech. 🌟💡





2.3 Co dělá knihu dobrou?

 

Kniha vyniká díky svým podnětným otázkám, které vyzývají zavedené koučovací normy a praktiky. Nabízí praktické kroky, které koučové mohou experimentovat a začleňovat nové nápady do své praxe. Tematická organizace umožňuje čtenářům zapojit se do materiálu strukturovaným způsobem, podporujícím postupné a smysluplné učení. 📚✨

 

Zahrnutí reálných případových studií, vědeckého výzkumu a různorodých perspektiv obohacuje obsah, což z něj činí komplexní zdroj pro kouče na všech úrovních. Biswas-Dienerův styl psaní je poutavý a přístupný, díky čemuž jsou složité koncepty snadno pochopitelné a aplikovatelné. Kniha podporuje reflexivní praxi, čímž vybízí kouče ke kritickému hodnocení jejich metod a neustálému úsilí o zlepšení. 📚✨

 

Další silnou stránkou knihy je její zaměření na praktickou aplikaci. Biswas-Diener poskytuje jasné, akční kroky, které mohou koučové implementovat koncepty diskutované v knize. Tento praktický přístup činí knihu nejen zdrojem inspirace, ale i cenným průvodcem pro profesionální rozvoj. Autorovy rozsáhlé zkušenosti a odborné znalosti jsou patrné v celé knize, což dodává diskusím důvěryhodnost a hloubku. 📚✨



2.4 Jaký je nedostatek knihy?

 

Jedním z potenciálních nedostatků knihy je, že její provokativní povaha může být pro některé čtenáře náročná, zejména pro ty, kteří jsou v koučování noví nebo jsou odolní vůči zpochybňování zavedených praktik. Kniha vyžaduje vysokou míru otevřenosti a ochoty experimentovat s novými nápady, což nemusí vyhovovat každému. ⚠️📖

 

Reflexivní a experimentální přístup navržený autorem také vyžaduje značné časové závazky, což by mohlo být překážkou pro vytížené profesionály. Dalším omezením může být těžká závislost knihy na teoretických konceptech a vědeckém výzkumu, což může být pro praktikující, kteří hledají jednodušší a praktičtější rady, ohromující nebo méně atraktivní. ⚠️📖

 

Navíc důraz knihy na zpochybňování a výzvy zavedených praktik nemusí rezonovat se všemi čtenáři. Někteří mohou považovat tento přístup za příliš konfrontační nebo cítit, že podkopává hodnotu tradičních koučovacích metod. Zatímco kniha si klade za cíl provokovat myšlenky a inspirovat ke změně, tento přístup může být některými praktikujícími vnímán jako rušivý spíše než konstruktivní. ⚠️📖


3.Kniha: "Radical Humility: Be a Badass Leader and a Good Human" od Urse Koeniga


3.1 O Knize:

S Ursem Koenigem jsem se setkal na konferenci ICF Converge 23 v Orlandu, kde měl přednášku na toto téma v pátek odpoledne. Jeho prezentace oslovila naprostou většinu posluchačů, včetně mě. Kniha "Radical Humility: Be a Badass Leader and a Good Human" od Urse Koeniga je transformační průvodce, který redefinuje moderní leadership skrze prizma pokory.



Kniha zdůrazňuje důležitost sebepoznání, silných mezilidských vztahů a růstového myšlení při dosahování vynikajících výsledků ve vedení. Koenigova filozofie je založena na přesvědčení, že pokora není známkou slabosti, ale silným vůdčím rysem, který může podpořit jak osobní, tak organizační úspěch.

 

Koenig čerpá z jeho rozsáhlých zkušeností ultra vytrvalostního  sportovce a atleta, vojenského mírového pracovníka a výkonnostního kouče. Koenig poskytuje praktický návod pro leadery na všech úrovních. Kniha je strukturována kolem pěti hlavních oblastí:


  • sebepoznání,

  • vyvážení výsledků se soucitem,

  • zmocňování týmů,

  • praktikování transparentnosti a

  • podpora nebojácné kultury.

 

Každá oblast je podrobně vysvětlena pomocí reálných příkladů, poznatků podložených výzkumem a realizovatelných strategií. "Radical Humility" si klade za cíl vybavit leadery nástroji nezbytnými pro navigaci ve složitosti dnešního rychle se měnícího a propojeného světa.

 

Kniha není určena pouze pro osoby na výkonných pozicích, ale pro každého, kdo usiluje o efektivní a etické vedení, které má pozitivní dopad na jejich týmy a organizace. 🧠💪


3.2 Zajímavé postřehy:

 

"Radical Humility" představuje několik přesvědčivých poznatků, které zpochybňují tradiční paradigma vedení. Jedním z klíčových konceptů je integrace pokory do vedení, což Koenig považuje za zásadní pro podporu důvěry, spolupráce a inovací. Kniha popisuje pět základních posunů nezbytných pro přijetí radikální pokory:


  1. Sebepoznání: Koenig zdůrazňuje důležitost poznání sebe sama, včetně porozumění svým silným a slabým stránkám a spouštěčům. Tento posun zahrnuje neustálou sebereflexi a závazek k osobnímu růstu

  2. Vyvážení výsledků se soucitem: Efektivní lídři musí být tvrdí na výsledky, ale laskaví k lidem. Koenig ukazuje, jak mohou lídři udržovat vysoké standardy a zároveň být empatické a podporující, čímž vytvářejí pozitivní a produktivní pracovní prostředí.

  3. Zmocňování týmů: Koenig tvrdí, že zmocňování týmů vede k lepšímu rozhodování a zvýšeným inovacím. Poskytuje strategie, jak mohou leadery účinně delegovat, podporovat autonomii a budovat kulturu důvěry a odpovědnosti.

  4. Praktikování transparentnosti: Transparentnost je klíčová pro budování důvěry v týmech. Koenig se zasazuje o otevřenou komunikaci a poctivost, i když to zahrnuje přiznání chyb nebo nejistot. Tento přístup pomáhá vytvořit bezpečné prostředí, kde se členové týmu cítí hodnotní a slyšení.

  5. Podpora nebojácné kultury: Vytvoření kultury, kde se členové týmu cítí bezpečně promluvit a riskovat, je zásadní pro inovace a růst. Koenig poskytuje praktické rady, jak takovou kulturu budovat a udržovat. Tyto poznatky jsou podpořeny reálnými příklady z Koenigových různorodých zkušeností, což činí koncepty jak srozumitelnými, tak realizovatelnými. 🌟🔄





3.3 Co dělá knihu dobrou?

 

"Radical Humility" vyniká díky jedinečné kombinaci osobních příběhů, poutavého vyprávění a praktických rad. Rozmanité Koenigovy zkušenosti obohacují příběh a činí knihu přístupnou širokému publiku. Kniha je chválena pro svůj komplexní přístup, který kombinuje teorii s realizovatelnými poznatky. Koenigova schopnost propojit své zkušenosti z ultra vytrvalostních sportů, vojenské služby a výkonnostního koučinku poskytuje čtenářům ucelený pohled na leadership. Jednou z předností knihy je důraz na realizovatelné strategie.

 

Každá kapitola končí konkrétními, praktickými kroky, které mohou leadery okamžitě implementovat, což činí koncepty přístupnými a aplikovatelnými. Kromě toho, zařazení případových studií a reálných příkladů pomáhá ilustrovat principy radikální pokory v praxi. Dalším významným aspektem je zaměření knihy na podporu růstového myšlení. Koenig tvrdí, že přijetí pokory umožňuje leaderům neustále se učit a růst, což je zásadní v dnešním rychle se měnícím prostředí. Kniha také řeší běžné mylné představy o pokoře a objasňuje, že neznamená slabost nebo nedostatek sebevědomí. Naopak, Koenig představuje pokoru jako sílu, která může zlepšit efektivitu leadershipu.

 



Interaktivní rozměr knihy, se QR kódy vedoucími k dalším zdrojům a cvičením, přidává na její praktické hodnotě. Tato funkce povzbuzuje čtenáře k aktivnímu zapojení se do obsahu a aplikování lekcí v jejich vlastních cestách vedení. Celkově je "Radical Humility" cenným zdrojem pro leadery, kteří usilují o navigaci složitostmi moderního světa s empatií, autenticitou a efektivitou. 📚







3.4 Jaký je nedostatek knihy?

 

I když "Radical Humility" nabízí komplexní a dobře strukturovaný přístup k leadershipu, někteří čtenáři mohou najít důraz na pokoru jako vůdčí sílu obtížně realizovatelný v určitých prostředích. Ve vysoce konkurenčních nebo tradičních korporátních kulturách může být integrace pokory vnímána jako známka slabosti, což ztěžuje leaderům přijetí těchto principů bez odporu.

 

Navíc, i když se kniha opírá o osobní příběhy a zkušenosti, zcela jistě poutavé, nemusí rezonovat se všemi čtenáři. Někteří mohou preferovat více empirických dat nebo případových studií z širšího spektra odvětví a organizačních kontextů. Zaměření knihy na autorovy zkušenosti by mohlo být vnímáno jako omezení z hlediska obecnosti.

 

Dalším potenciálním nedostatkem je idealistický pohled knihy na pokoru ve vedení. I když jsou principy a strategie vyzdvihovány, jejich praktická aplikace může být složitější, než je prezentováno, zejména v prostředích, která již takové vůdčí rysy neocení nebo nepodporují. Implementace radikální pokory vyžaduje významný kulturní posun, který může narazit na odpor zavedených hierarchií a tradičních myšlení.

 

Navíc praktické kroky, které kniha poskytuje, mohou být pro leadery nové v těchto konceptech nebo řešící bezprostřední, naléhavé výzvy. Přechod na radikálně pokorný styl vedení může vyžadovat postupné, inkrementální změny více, než kniha naznačuje. Nakonec by kniha mohla těžit z dodatečného návodu, jak měřit dopad radikální pokory na výkonnost organizace.


I když kniha poskytuje mnoho kvalitativních poznatků, kvantitativní metriky a nástroje pro hodnocení by mohly pomoci leaderům hodnotit efektivitu jejich iniciativ založených na pokoře.

Celkově je "Radical Humility" cenným průvodcem, ale jeho realizace může vyžadovat pečlivé zvážení a přizpůsobení pro různé organizační kontexty. 🤔⚖️





10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page